Amikor nem hiányoznak a színek

Elvonjak a színek a figyelmed a lényegről? Elfedik a mondanivalódat? Válts fekete fehérre.

 

Biztosan eszedbe jutott már bizonyos helyzetekben, hogy a képet fekete fehérben készítsd el. Sokan mondják, hogy majd utólag át lehet konvertálni. Ez igaz, de az még inkább, hogy a fekete fehér fényképezés más látásmódot kíván. Ezért, ha biztosan fekete fehérben szeretnénk látni a képünket később, akkor a kép elkészítése előtt át kell gondolni, hogy mit is akarunk kifejezni képünkkel, és hogy fog mutatni a fotó harsány színek nélkül.

Formákat kell látnunk a képen, fényekkel és árnyékokkal kell komponálnunk. A fekete fehér képek közös jellemzője, hogy letisztult, formákra, mintákra, fényekre, tónusokra koncentrál. Egyszerűen, és hatásosan mutatja meg a mondanivalót. 

Bár a fekete fehér fotózás szép része a fotográfiának, de egy cikk elolvasása után nem lehet megtanulni. Inkább csak ihletet szerettem volna adni a cikkel. A fekete fehérbe történő konvertálás egy lehetőség, amit később is kipróbálhatunk, ha már elkészült a kép.  

A digitális technika nagy előnye, hogy nem szükséges a fotózás előtt elkötelezni magad a fekete fehér fotózás mellett, egy egy képet utólag is megvizsgálhatsz fekete fehérben. Csak egy kattintás a legtöbb képnézegetőben és már látod is, hogy működik a kép fekete fehérben.

Mely esetek a legalkalmasabban a színek nélküli fotókhoz? Érdemes kipróbálni az alábbi típusú fotók esetében:

- (erős) érzelmeket kifejező/kiváltó/közvetítő témáknál

Best friends in black & white

- formákra vagy textúrára koncentráló képeknél

Black & White

- olyan témáknál, ahol a kép hatását a színek gyengítenék, nem dominánsak, vagy elvonhatják a figyelmet a lényegről

 Black & White

- olyan kevert fényeknél, ahol színesben szinte lehetetlen beállítani a helyes fehéregyensúlyt 

Special

- túl zajos képen, ahol színesben zavaró a képzaj: a digitális zaj színesben nagyon zavaró tud lenni, viszont fekete fehérbe konvertálva képünket nem olyan zavaró.

Faces, Black & White

A fekete fehér képeken hasonlóan utómunkát végezhetünk, mellyel beállíthatjuk a tónusokat (a színárnyalatot jelenti: pl. sötét tónusú képen a sötét színek árnyalatai jellemzőek ), a kívánt kontrasztot (világos és sötét részek közötti fényesség aránya), egyes színeket (zöld, piros, sárga színszűrők alkalmazása) kiemelhetünk, világosíthatunk vagy sötétíthetünk, hogy képünk igazán ütős legyen.

Próbáld ki néhány képeden ezt a lehetőséget!

Megoszt

Megosztom a cikket!

 
 • Gyakran frissülő tartalom

  Az oldalon új cikkek adnak ötleteket, hogy egyre jobb képet készíts. 

 • Könnyen érthető

  A tartalom kezdő fotósoknak készült, ezért könnyen elsajátítható tippeket olvashatsz. 

 • Csatlakozz a Facebookon

  Lájkold az oldalt, így mindig időben értesülsz az új cikkekről.

 • Bárhol olvashatod...

  Az oldal megjelenítése optimalizált Apple (iPhone, iPad) és Android mobil eszközökre is.

 • 1